Szeptember 28-án a reggeli órákban 354 önkéntes járta a környező csallóközi falvak és városok utcáit, s takarította el a szemetet a lakónegyedekből, az erdőkből és a falvak határából.

A szemétszedésben részt vettek Kisudvarnok, Nagyudvarnok, Csallóközkürt, Nagymad, Pozsonyeperjes, Csallóköznádasd, Vásárút, Kulcsod, Pódatejed, Albár és Királyfiakarcsa települések, valamint Dunaszerdahely, Komárom és Bős városa, de a kezdeményezéshez Dunaszerdahelyen a Sikabonyi Polgári Társulás és az YBS Fanclub is csatlakozott. A Kukkonia polgári társulás által szervezett regionális szemétszedés az RRA Ister és az FC DAC 1904 együttműködésével valósult meg. Dunaszerdahelyen a keleti és az északi lakótelepet, illetve a kisudvarnoki út menti erdőt tisztítottuk meg. Dunaszerdahelyen és Komáromban a város támogatásával szállítottuk el az összegyűlt hulladékot, a falvakban erről az FCC gondoskodott. Önkénteseink két óra alatt közel 30 tonna szemetet gyűjtöttek össze a Csallóközben, ami elrettentő példaként szolgál környezetünk szennyezettségére.

„Az ilyen közös takarítások során látni sajnos igazán, hogy mennyi szemetet vagyunk képesek eldobálni. Ezek a kezdeményezések talán ösztönzően hatnak mindannyiunkra. Így talán jobban óvjuk azt az életteret, ahol élünk, jobban odafigyelünk környezetünkre” – mondta Marczell Zoltán, Kisudvarnok polgármestere. Sok szülő magával hozta csemetéit is, a gyűjtéshez 70 gyermek csatlakozott. A legkisebb önkéntesünk egy három és féléves kislány volt. „Szerettünk volna példát mutatni a legifjabb generációnak. Fontos, hogy a gyerekek már kis korukban megtanulják, hogy védeni kell a környezetet, és nem szabad szemetelni” – vallja az egyik önkéntes anyuka. A szemétszedést követően vendégül láttuk az önkénteseket egy tányér gulyásra és frissítőre. 

„Szerettük volna felhívni az emberek figyelmét a környezetvédelem fontosságára, a környezettudatos életmódra. Ez volt a Green Kukkonia konferencia üzenete is Az a célunk,  hogy minimalizáljuk a szemetet, és tudatosan éljünk. Nagyon fontos, hogy pozitív példával járjunk elő, és már kisgyermekkorban is erre tanítsuk a gyermekeket. Örülünk, hogy ennyien bekapcsolódtak, s hogy a gyermekek is velünk együtt tisztították Kukkóniát.” – nyilatkozta Dóka Tímea, a Kukkónia polgári társulás elnöke. „Igyekeztünk szelektálni, külön gyűjteni a műanyagot, az üveget és a kommunális hulladékot” – tett hozzá Manczal Szilvia, az RRA régiófejlesztési ügynökség vezetője.

Azt szeretnénk, ha minél több hasonló kezdeményezés alakulna, és minél többen tegyenek azért, hogy tiszta környezetben éljünk. Aki lemaradt a szemétszedésről, az ne szalassza el a Green Kukkonia projekt következő fázisát, ami a faültetés lesz – hangsúlyozták a Kukkonia képviselői.

Az FC DAC felajánlásából minden településen 2x2 db VIP Silver belépőjegyet sorsoltunk ki az FC DAC-AS Trencsén mérkőzésre a Kukkonia regionális szemétszedés résztvevői között.

NYERTESEINK:

Albár: Renáta Hržičová, Ján Görcs
Bős: Nagy József, Vida Máté
Csallóközkürt: Koloman Varga, Zsuzsa Tóth
Csallóköznádasd: Izabella Kiss, Kucsera József
Dunaszerdahely: Sidó Ján, Anita Rostás Csóka
Királyfiakarcsa: Kiss Tamás, Marián Lampert
Kisudvarnok: Szabó Balázs, Renczes Márta
Komárom: Szabolcs Szegi, József Múcska
Kulcsod: Árpád Gaál, Katarína Feketeová
Nagymad: Erika Kántor, Bíró Erika
Nagyudvarnok: Dávid Bazsó, Katarina Mandáková
Pódafa: Erik Bartal, Adriana Antalová
Pozsonyeperjes: Mórocz Gyula, Mária Ignaták
Vásárút: Fekete Zoltán, Kovácsová Alica

Mindenkinek gratulálunk!

Fotógaléria