12 település, 450 önkéntes, 10 tonna hulladék

A Kukkonia polgári társulás a Green Kukkonia kezdeményezés keretén belül 2020 szeptemberében a Tőkési-ág Kistérség, a Dunamenti Ligeterdők Tájvédelmi Körzet, a DunaVit Tájvédő Társulat, valamint az FCC Environment közreműködésével megtisztította a Tőkési-ág egy szakaszát. A munkájukat nem tudták teljesen befejezni, mivel közbeszólt a járvány miatt meghirdetett lockdown. Terveiket azonban nem adták fel, idén újra nekivágtak a szemétszedésnek.

„Úgy gondoljuk, az élet nem állhat meg és ebben a nehéz időszakban is tennünk kell a környezetünk védelméért” – kezdte beszélgetésünket Dóka Tímea, a Kukkonia PT elnöke.
Újra összefogtak hát a Kistérséggel, a helyi településekkel, a környezetvédőkkel és a DunaVittel, hogy tovább folytathassák a regionális szemétszedést a Tőkési-ág, az Öreg és az Új Tőkési kanális partján, Komáromban a Duna parton, Patonyréten a Kis-Duna partján, a sikabonyi kanális partján, valamint a pódafai és a várkonyi kanálisok mentén. A kezdeményezésbe bekapcsolódott továbbá a DAC 1904, a MOL Akadémia, a Sikabonyi polgári társulás, az YBS DAC Fanklub, valamint az FCC Environment. A tisztítást ezúttal is a Dunamenti Ligeterdők Tájvédelmi Körzet munkatársai koordinálták: kijelölték a megtisztítható szakaszokat és irányították a tisztítás menetét. A projekt mögé idén az Ekopolis is beállt, a Zelené oázy nevű programjukon keresztül támogatták azt.

„A szervezésnél több szempontot is figyelembe kellett vennünk. Egyrészt szem előtt tartottuk az aktuális óvintézkedéseket, továbbá igazodnunk kellett a tesztelési időpontokhoz is. A legtöbb községben ugyanis ugyanazok a személyek segítettek a hétvégi koronavírus-tesztelésben, mint akik önkéntesként bevállalták a szemétszedést. Végül több hétvégére szétosztva, de sikerült mindenütt megfelelő időpontot találnunk” – mondta Dóka Tímea. Április 10-én Nyárasd, 17-én Dunaszerdahely, Felsővámos, Csallóközkürt, Pódafa, Patonyrét, Kisudvarnok, Sárrét és Feketenyék, 24-én Komárom, 25-én Vásárút, május 1-jén pedig Dunatőkés és Pozsonyeperjes területén szedték a szemetet.

„Az előzetes egyeztetések során a polgármesterek jelezték, hogy mindenképp fontosnak tartanák az akció létrejöttét, ugyanis a pandémia időszaka alatt érzékelhetően megnőtt a turisták száma, amivel egyenes arányban az eldobott hulladék mennyisége is növekedésnek indult” – jegyezte meg a Kukkonia PT elnöke. A tisztításból sokan, összesen 450-en kivették a részüket, voltak, akik családostól indultak útnak szemetet szedni. Több kisgyermek is lelkesen segédkezett, így kellemes családi hétvégi program lett a tisztításból. „Mindig nagyon örülünk, amikor gyerekeket látunk egy-egy ilyen akción. A MOL Akadémia edzője is kihozta az U11-es focistákat, illetve a Kisudvarnoki futballklub gyermekei is kivették részüket a tisztításból. Azt gondolom, a példamutatás nagyon fontos. Minél korábban megtanítjuk a kicsiknek, hogy a hulladéknak nem a természetben van a helye, annál jobb. Szembesíteni kell őket azzal, hogy mivel jár a szemetelés, hogy ők maguk már ne essenek bele abba a hibába, hogy csak úgy, akárhol eldobják a szemetet.”

Elképesztő mennyiségű szemét gyűlt össze
A tavalyi Tisztítsuk meg a Csallóköz vizeit! akció keretén belül összesen 1,8 tonna hulladékot szedtek össze. Idén ennek a többszöröse, 10 tonna szemét gyűlt össze.
Az önkéntesek mindenfélével találkoztak. Nem működő televízió, építkezési hulladék, üvegek, zacskók, zsákok, műanyag üvegek, elpusztult háziállatok maradványai, kerékgumik, ruhadarabok, bútorok, babakocsi, vécékagyló, matrac – mind-mind megtalálható volt a természetben. „Elképesztő, mennyi mindent találtunk! Felmerült bennem a kérdés, hogy vajon miért a természetet szennyezik az emberek, amikor ugyanannyi erőfeszítéssel, mint amivel mondjuk a kanális partjára kicipelik a tévét, elvihetnék valamelyik elektronikai üzletbe, ahol elektrohulladékként átveszik azt. Vagy, ha valaki kimegy sétálni, akkor az üres vizes üveget miért nem viszi haza magával és dobja a megfelelő helyre? Vajon az emberek nem tudják, hogy mi hova való, vagy tényleg csak ennyire hanyagok?” – hangzottak el Dóka Tímea szavai.

Mindenki tehet valamit
Az összegyűjtött szemét mennyisége azt bizonyítja, hogy sajnos még mindig nagyon sokan nem tudatosítják, hogy milyen óriási károkat okoznak azzal, ha a természetet használják szemetesként. Minden, amit csak úgy elhajítunk, idővel beleivódik a talajba, így a talajvízbe is. Nagyszerű példa erre a nemrégiben történt patonyréti eset, amikor is a helyieknek egyáltalán nem volt ivóvizük. Kizárólag palackozott vizet fogyaszthattak, azzal főzhettek és még fogmosáshoz is azt kellett használniuk. Ők mostanra bizonyára megbecsülik az ivóvizet. A helyzet azonban arra enged következtetni, hogy addig, amíg nem tapasztalja meg mindenki a saját bőrén a hanyagsága következményeit, addig bizony nem hajlandó változtatni.

Nem lehet tehát elégszer elmondani, mennyire fontos a szelektív hulladékgyűjtés. „Úgy látom, a falvakban talán jobban működik ez a dolog. A városokban mintha elveszne az ilyen jellegű információ. Azt gondolom, hogy szorosabban együtt kellene működni az iskolákkal, ami terveztünk is, de a járvány miatt eddig nem volt megvalósítható - jegyezte meg Dóka Tímea, majd hozzátette, csak rajtunk múlik, hogy mit adunk tovább, hiszen igaz a mondás, miszerint „ezt a bolygót nem a szüleinktől örököltük, hanem a gyermekeinktől kaptuk kölcsön”. Nem igaz az az állítás, miszerint „én nem tudok mit tenni”. Ez csupán egyszerű kibeszélés. Mindannyian tehetünk valamit a környezetünkért! Ültessünk fát, minimalizáljuk a szemetet, a hulladékot gyűjtsük szelektíven, ne pazaroljuk a vizet, komposztáljunk, ne halmozzuk fel az ételt, részesítsük előnyben a helyi élelmiszert – ezek mind egyszerűen megvalósítható dolgok. Kis lépés az ember életében, viszont nagy lépés a természetünk számára. „A tiszta víz közös érték, ezért a felelősség is közös. Óvjuk meg együtt vizeinket, mert ennek a kincsnek csak akkor van értéke, ha ugyanúgy adjuk tovább, ahogy kaptuk” – vallja a Kukkónia PT.

Erdészi vélemény
„Mivel a Tőkési-ág védett terület, ezért gondoltuk, hogy támogatjuk és segítjük a térség megtisztítását, amit egyébként nagyon jó ötletnek tartottunk. Most már második éve került sor erre, és mi szeretnénk, ha az idei nem az utolsó ilyen akció lenne. Bízunk benne, hogy tovább fog folytatódni e kezdeményezés” – kezdte Vavrik Mária, az állami természetvédők képviseletében jelen lévő erdész. Mária továbbá hozzátette, minden alkalommal reménykednek abban, hogy talán majd most kevesebb hulladékot találnak a természetben, de sajnos ez sosincs így. A koronavírus-járvány okozta helyzet pedig csak tovább rontott a helyzeten. „Valószínűleg az is közrejátszott abban, hogy mennyi szemetet találtunk, hogy az elmúlt elég hosszú időszakban az emberek a természeten kívül nem mehettek sehova. A járáshatárok is zárva voltak, így csupán a közvetlen környezetükben lévő helyeket kereshették fel.”

Az emberek felelőtlensége határtalan. Képesek még az üres vizespalackjaikat is csak úgy eldobni ott, ahol éppen sétálnak. Holott nem kerülne semmibe, ha egy szemeteskosárba hajítanák a természet helyett, vagy hazavinnék magukkal, s otthon tennék a megfelelő hulladélgyűjtőbe. Ahogyan az aktuális példa mutatja, sokan hajlamosak még az elromlott, vagy már nem használt televíziójukat – de szinte bármit, amit el lehet képzelni – is kicipelni, hogy aztán ott hagyják valamelyik bokor tövében. „Ezt egyszerűen nem értem. A városokban és a falvakban egyaránt megvannak a kijelölt hulladékgyűjtő pontok. Külön időpontokban összegyűjtik az elektronikai hulladékot, a bútorokat, mindent. Ingyenesen leadhatók ezek a dolgok. Nem tudom, hogy ennek ellenére mégis mi vezérli azokat, akik inkább a környezetüket szennyezik. A hosszú évek alatt sem sikerült erre rájönnöm. Tagja vagyok egy vadásztársaságnak is, akikkel tisztítás céljából rendszeresen járjuk az erdőinket. Szőrnyű, mi mindent szoktunk ilyenkor találni! Raktunk ki táblákat is, amelyek arra hívták fel a figyelmet, hogy az erdőben tilos a szemét lerakása. Először eltörték, azután teljesen eltüntették ezeket a táblákat, majd ugyanúgy odahordták a szemetet” – osztotta meg velünk saját tapasztalatait Vavrik Mária. Az erdész úgy véli, a fiatal generációban kell reménykednünk. Amennyiben nekik jó példát mutatunk, akkor ők még tehetnek azért, hogy ez a helyzet megváltozzon. „Úgy vélem, sok múlik a neveltetésen. Én magam is úgy igyekszem nevelni a lányomat, hogy pozitív példát lásson otthon. Pont azért, hogy a későbbiekben ő már ne kövesse el azokat a hibákat, amiket ma elkövetnek az emberek. Tudnia kell, mekkora kincs a természet.”

„Találtunk olyat is, ami meghaladja még a képzeletet is”
A Sikabonyi polgári társulás tagjai a sikabonyi rész megtisztítására összpontosítottak. „Körülbelül másfél tonna hulladékot gyűjtöttünk össze. Találtunk autóalkatrészeket – autóüléseket, műszerfalat, sárvédőt, ütközőt –, több száz kilós zsindelytetőt, hűtőszekrényt, televíziót. Igazából találtunk mindent, amit el lehet képzelni, sőt, olyat is, amit már nem lehet” – fűzte hozzá Póda László, a társulás egy tagja. A Sikabonyi PT-től 12-en szedték a szemetet. „Úgy gondolom, hogy mindenkinek fontosnak kellene tartania, hogy a saját környezetét amennyire tudja, óvja. Mi sokkal többen is lehettünk volna, azonban az akkor érvényben lévő előírásoknak megfelelően jártunk el. Nem akartunk túl sokan gyülekezni.”

Kisudvarnok április 17-én tisztított
Több mint ötvenen ragadtak zsákot és kesztyűt Kisudvarnokon. Az önkéntes szemétszedők közt voltak kicsik és nagyok egyaránt, minden korosztály kivette részét a tisztításból. A község polgármestere, Marczell Zoltán is jelen volt az akción. „Sajnos sok szemetet találtunk. Ez mind egyértelműen felelőtlenségből kihordott hulladék. Az emberek nem mérik fel az ezzel járó következményeket. Hiszen az a hulladék, amit a természetbe kivisznek, egy idő után bomlásnak indul, a bennük lévő szennyező anyag pedig előbb vagy utóbb, de bekerül a talajvízbe. Közel van a szántóföld is, oda is eljuthatnak a káros anyagok. Észre sem vesszük, milyen mértékben beépítjük a műanyagot az életterünkbe. Bele sem gondolunk, mi lesz, ha az általunk kidobott szemetet valaki nem szedi össze, és az bomlásnak indul. Hatalmas károkat okozunk ezzel” – magyarázta a polgármester.

A pozsonyeperjesieknek a munka ünnepe telt szemétszedéssel
A községben folyamatosan zajlanak szemétszedő akciók, amelyeknek a járványhelyzet sem szabott gátat. „Több turistánk lett, akik valami miatt szívesen hagyják nálunk a szemetüket. Így az elmúlt időszakban sem hagytunk fel a hulladékgyűjtéssel. Folyamatosan odafigyelünk rá, hogy mindenütt tisztaság legyen” – húzta alá Ribánszký Jarmila polgármester asszony, aki azzal folytatta, nagyszerű dolognak tartja, hogy van egy ilyen összefogó esemény. A május elsejei akción kívül a helyi vadászok már megtisztították az erdőt, a halászok a tavak környékét tették rendbe, vannak szemétszedő önkénteseik, és olyan is akad, aki kutyasétáltatás közben szedegeti össze az elé kerülő hulladékot. „Az évek során összegyűjtött tapasztalataim alapján mostanra két csoportra osztom az embereket: vannak, akik eldobják a szemetet és vannak, akik összeszedik. Sajnos azt látom, hogy ez nem igazán változik. Mindig ugyanazok az emberek hagyják szanaszét a dolgaikat, és ugyanazok szedik össze utánuk. Abban bízunk, hogy a gyermekeinket sikerül megtanítunk a helyes magaviseletre, a hulladékgyűjtés úgynevezett szabályaira.”

A vásárútiak kenuba ültek
Szép számú önkéntes gyűlt össze Vásárúton is. A szemétszedésből kivették részüket az önkéntes tűzoltók, a tenni vágyó helyi lakosok és a polgármester, Török Gergely. „A járványhelyzetre való tekintettel túl sok embert nem akartunk összehívni. Így különösebben nem is szólítottam meg a szervezeteinket. Ennek ellenére mégis sokan eljöttek, hogy segítsenek nekünk a tisztításban” – magyarázta a polgármester, aki továbbá elmondta, ezt megelőzően már szerveztek egy szemétszedést a községben. Hatos csoportokban keltek útra a helyiek, hogy környezetüket megszabadítsák az oda nem illő szeméttől. Ezért cserébe apró meglepetést kaptak a községtől. Török Gergelytől megtudtuk, hogy meglehetősen sok hulladékot találtak. „Főképp a vizet tisztítottuk. Ehhez béreltünk ki kenukat. Úgy gondolom, hogy sikeres napot zártunk, hiszen rengeteg hulladékot távolítottunk el az adott területről.”

Fotógaléria
Videógaléria
Embedded thumbnail for Megtisztítottuk a Csallóköz vizeit [2021]