Április 21- én és 22-én a Föld napja alkalmából 8 csallóközi településről és 4 alapiskolából összesen 250 önkéntes és 350 diák csatlakozott ahhoz a hulladékgyűjtési akcióhoz, melynek során több mint két tonna szemetet sikerült összegyűjteni. 
A természet, az erdők és a vizek tisztán tartása a Csallóközben nagyon fontos az élőlények, a talaj, az ivóvíz és a levegő minőségének megóvása, valamint a klímaváltozás elleni küzdelem szempontjából. A Kukkonia polgári társulás régóta elkötelezte magát a természetvédelem és a tisztaság megőrzése mellett, ezért évről évre szemétszedési akciókkal és környezetvédelmi előadások megszervezésével igyekszik ráébreszteni a közösségünket, mennyire fontos saját környezetünk védelme és tisztán tartása.  

Az idei közös szemétgyűjtésbe a Föld napján, április 22-én került sor. Aznap hét település – Vásárút, Pozsonyeperjes, Felsővámos, Dunatőkés, Kisudvarnok, Nagyudvarnok és Albár – csatlakozott az akcióhoz, amely április 29-én Felsőpatonyréten, majd május 8-án Pozsonyeperjesen folytatódott, ahol a Klub Malý Dunaj polgári társulás is besegített a természetben szétszórt vagy illegálisan lerakott hulladék összeszedésébe.

A résztvevők több mint két tonna szemetet zsákoltak be, az eredmény pedig lesújtónak bizonyult: a műanyagtól és üvegtől a fémhulladékon és építkezési törmeléken át az elektronikai berendezésekig szinte mindent találtak a természetbe kidobva. A Kukkonia PT felkérésére az idei tisztítás után az INCIEN nonprofit szervezet elemzést készített az összegyűjtött hulladékból, az elemzésből kiderült, hogy a fellelt hulladék döntő többségét a PET-palackok, alumínium dobozok, üvegek, műanyag fóliák, hungarocell darabok alkotják, melyek lebomlási ideje évszázadokig is eltarthat, de akadtak kint elektromos berendezések, gumiabroncsok, bútorok, valamint kommunális hulladék is.

Az akció fontos tanulsága, hogy minden egyes embernek felelősséget kell vállalnia azért, hogy környezetünk tiszta és élhető maradjon. A Csallóközben zajló szemétszedési akció csupán egy példa arra, hogy a közösségi összefogás hatalmas erőt jelent a környezetvédelem terén. Legalább ugyanekkora hangsúlyt kell azonban fektetnünk a felvilágosításra és a környezettudatosság megerősítésére. A Kukkonia PT ezért a Green Kukkonia kezdeményezés keretében a Föld napja alkalmából környezetvédelmi előadásokkal egybekötött tisztításra invitálta a dunaszerdahelyi alapiskolákat is. Az előadásokat Fekete Zoltán erdész, Pomichal Krisztián biológus és Csölle Zsuzsanna környezetvédelmi szakértő tartotta a Jilemnický utcai Alapiskola, a Kodály Zoltán Alapiskola, a Szabó Gyula Alapiskola és a Smetana ligeti Alapiskola diákjai számára. Az előadások célja, hogy a jövő generációjában is tudatosuljon, felelős döntéseinkkel és cselekedeteinkkel hozzájárulhatunk természeti kincseink megőrzéséhez.

Köszönet a szemétgyűjtési akcióban részt vevő településeknek és önkénteseiknek, akik együttműködve bizonyították, hogy az összefogás és a közös elkötelezettség segítségével hatalmas dolgokat lehet elérni. Köszönet továbbá az alábbi szervezeteknek, akik támogatása nélkül nem valósult volna meg a szemétszedés, és akik maguk is mind tudatosítják: a Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön. A kezdeményezés támogatói és szervezői: Kukkonia polgári társulás, Dunavit polgári társulás, CHKO, Középeurópai Alapítvány, Ekopolis Alapítvány, Zelené Oázy Slovnaft, Klub Malý Dunaj polgári társulás.

 

Fotógaléria
Videógaléria
Embedded thumbnail for Két tonna szeméttől tisztítottuk meg a helyet, ahol élünk [2023]