A Kukkonia polgári társulás 2023-ban hosszú távú szakmai képzést indított a csallóközi vendéglátóipari-szakközépiskolák diákjai számára.

A projekt keretén belül elméleti és gyakorlati képzéseket biztosítanak a diákok számára magyarországi és helyi szakemberek segítségével.

Az elméleti képzés után a diákokat kisebb csoportokban oktatták tovább a gyakorlati képzéseken. A szakácstanoncok 4 modult abszolváltak: szárnyasok, sertés, halak és marha, a pincérek kommunikációs, barista-, sommelier-, barmanképzéseken vettek részt. Mindkét csapat egy zárórendezvényen mutatta be tavaly az elsajátított tudást, mely után az oktatóik kiválasztották azokat a diákokat, akiket a legelszántabbaknak és a legszorgalmasabbaknak véltek. A 2024-es évben velük dolgoznak a további képzések folyamán.

A polgári társulás a képzéseken kívül fontosnak tartotta, hogy az oktatási intézmények is minőségi gyakorlati oktatást tudjanak biztosítani, ezért a két dunaszerdahelyi szakközépiskolának anyagi támogatást biztosított taneszközbeszerzésre. A támogatásból vásárolt eszközökkel hozzá tudtak járulni, hogy a mindennapokban is korszerű eszközökkel tanuljanak, gyakoroljanak a diákok az iskolákban.

 

 

„Polgári társulásunk a Csallóköz Területi Idegenforgalmi Szövetséggel 2023-ban képzéseket indított a régióban dolgozó szakácsok és pincérek, valamint a vendéglátóipari-szakközépiskolások számára. A hosszútávú együttműködés célja, hogy a diákok kedvet kapjanak a vendéglátás-turizmus szektorban maradáshoz, és megértsék, mennyire fontos tényező ebben minden egyes szereplő és mennyire fontos a szakmai tapasztalat, amelyekhez ezekkel a gyakorlati képzésekkel hozzá tudunk járulni” - mondta Dóka Tímea, a polgári társulás elnöke.

„Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatták, hogy a szakmában dolgozó pincérek és szakácsok továbbképzése, valamint a tanulók szakmai képzése kiemelten fontos. Úgy gondoljuk, hogy a pályaválasztás előtt álló diákok figyelmét sikeresen felkelthetjük azzal, ha ízelítőt kapnak egy szakmából és testközelből megismerkedhetnek vele” - tette hozzá Czucz Péter és Bindics Imre, a rendezvény és kezdeményezés védnökei.