Versenynapjukon elsők, összetettben másodikok lettek a Kukkonia Hospitality Talent képzésen résztvevő szakácstanoncok a magyarországi Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT) által szervezett gasztroversenyen.

A II. Lukács István emlékversenyt október 20-22-én rendezték meg az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár, az OMÉK keretében Budapesten. A HUNGEXPO területén megtartott gasztronómiai verseny döntője három napon keresztül zajlott, kilenc csapat mérte össze a tudását – köztük két dunaszerdahelyi iskola, a Vidékfejlesztési Szakközépiskola és Neratovicei téri Szakközépiskola diákjai. A Kukkonia szakács csapatot Czucz Péter kreatív séf készítette fel.

Varga Balázs, Puha Zsófia, Herceg Tamás, Szerencsés Máté, Porubská Alexandra, Olah Sebastian Bryan mind részt vettek a Kukkonia Hospitality Talent képzésen. Ebből a hattagú csapatból került ki a három döntős. Varga Balázs, Puha Zsófia (Vidékfejlesztési Szakközépiskola Dunaszerdahely) és Herceg Tamás (Neratovicei téri Szakközépiskola Dunaszerdahely) a szombati versenynapon mutatta meg tudását, és hódította el aznap az elsőséget. A trió a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Technikum és Szakképző Iskola és a Heves Vármegyei SZC Sárvári Kálmán Technikum Szakképző Iskola és Kollégium csapatát utasította maga mögé. Összetettben is kiváló eredményt értek el a fiatal dunaszerdahelyi szakácsok, megszerezték az abszolút második helyet. Az első helyen Székesfehérvár, a harmadik helyen Sopron és Pécs csapata megosztva végzett.

„Ez a verseny nem csak a technikai ismeretek meglétét mérte fel. A résztvevő csapatoknak környezetkutatás keretein belül legalább öt közeli termelőt kellett röviden bemutatniuk, ezen felül idén egy mókásabb feladatra is felkértük a jelentkezőket: egy mesét kellett írniuk, aminek egyik főszereplője mindenképpen egy mangalica” – jellemezte a versenyt a SVÉT. A rangos gasztronómiai megmérettetésen a hüvelyesek is kiemelt figyelmet kaptak. A minőségi friss alapanyagokat a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete, a Gyöngytyúk-Farm Kft. és a DIVINFOOD szolgáltatta.

A Kukkonia polgári társulás által elindított Kukkonia Hospitality Talent elkötelezett amellett, hogy hozzájáruljon a vendéglátóipari szakközépiskolák diákjainak képzéséhez, fejlessze a gasztronómiában dolgozók szakmai tudását, és támogassa a pályájukat kezdő diákokat. A diákok lehetőséget kapnak arra, hogy megismerjék a vendéglátóipar izgalmas világát, és fejlesszék szakmai készségeiket. A Kukkonia polgári társulás a Csallóköz Területi Idegenforgalmi Szövetséggel közösen felnőtteknek is szervez képzéseket.

Fotógaléria