A régió fiatal focistáit támogatja a Kukkonia polgári társulás és a MOL Akadémia

2021 augusztusától Kukkonia liga néven indult a járási korosztályos labdarúgó bajnokság, a MOL Akadémia pedig mentorként csatlakozik a regionális fociligához.
A dunaszerdahelyi járási labdarúgó szövetség U9-es, U11-es, valamint U13-as bajnokságának névadója és támogatója lett a Kukkonia polgári társulás. A három korosztályos bajnokságban 32 település 57 csapata versenyez, ami összesen csaknem 800 gyermeket érint. A liga célja, hogy a mozgás örömét és a sport szeretetét népszerűsítse, nemcsak az érintett gyermekek között, hanem a régió többi fiatalja számára is.

ÖRÖMMEL A PÁLYÁN

„A liga küldetése, hogy minél több futballozni vágyó gyermekhez eljusson az üzenet, miszerint a nemes versengés és egymás tisztelete mellett a legfontosabb érték a játék öröme. Hiszen a foci egy játék, aminek akkor van értelme, ha örömmel játsszuk. Szeretnénk a gyerekeket a lehető legtöbb módon motiválni, hogy minden csemete örömmel játszhassa ezt a játékot, érdekelje őt a sport és egészségesen éljen” – mondta el Dóka Tímea, a Kukkonia polgári társulás elnöke.

Éppen ezért lett a liga jelmondata az „Örömmel a pályán”, hiszen mindenki nyertes, ha mindenki játszik. A Kukkonia ligához mentorként csatlakozott a DAC utánpótlás-akadémiája, a MOL Akadémia is. Az intézmény szeretné a szorosabb együttműködésnek köszönhetően segíteni a régió sportklubjait, növelni az ifjú labdarúgók számát, valamint felkarolni a helyi tehetségeket.

„A Kukkonia liga keretén belül új lendületet akarunk adni a dunaszerdahelyi járás ifjúsági futballéletének. A Kukkonia polgári társulás és a járási labdarúgó-szövetség támogatásával szeretnénk elindítani egy hosszú távú együttműködést a járás klubjai és a MOL Akadémia között. Megnyitjuk a járás tehetségei számára a MOL Akadémia kapuit, ahol a legmodernebb edzés- és diagnosztikai módszereket biztosítjuk a gyerekek, valamint az edzők számára. Előadásokat tartunk az egészséges sportolói életmódról, a sport személyiségformáló szerepéről, a DAC történelméről és csodálatos régiónkról. Olyan maradandó élményt, örömet akarunk nyújtani, amely ösztönző erőként hat a gyerekekre a hétköznapokban is. Célunk a szülőkkel és a járási ifjúsági edzőkkel karöltve rátermett, életrevaló nemzedéket nevelni, kik büszkék gyökereikre és készek a kihívásokra” – hangsúlyozta Németh Krisztián, a MOL Football Academy diákkorosztályainak sportigazgatója.

„Kezdeményezésünk legfontosabb eleme a sportág népszerűsítése a Csallóközben, ugyanilyen fontos az is, hogy a régióban focizó gyermekeknek motivációt nyújtsunk a mindennapi munkához. A szakmai nap alkalmával a játékosok és az edzők is megtapasztalhatják, milyen körülmények közt van lehetőség edzeni régiónk futballakadémiáján. Bízunk benne, hogy a Kukkonia ligának köszönhetően évről évre több fiatal futballistát láthatunk majd vendégül, akik közül remélhetően néhánynak majd akár a MOL Arénában is szurkolhatunk. További célunk a régió utánpótlás edzőinek továbbképzési lehetőséget nyújtani, ezért bármikor szívesen látjuk őket csapataik edzésein, ahol részletesebb betekintést nyerhetnek akadémiánk szakmai munkájába” – tette hozzá Ravasz Tibor, a MOL Akadémia felkészítő korosztályainak szakmai igazgatója.

A Kukkonia liga fiatal labdarúgói élményekkel is gazdagodnak, hiszen minden gyermeket elvisznek a MOL Arénába egy stadiontúrára és szakmai előadásra, valamint részt vesznek egy fizikai tesztfelmérésen a MOL Akadémián, sőt a DAC felnőtt csapatának bajnoki mérkőzéseire is eljutnak.

Az első ilyen alkalom a múlt hétvégi DAC-Trencsén mérkőzésen volt, ahol a kisudvarnoki, valamint a nyékvárkonyi csapatok U9-es, U11-es és U13-as focistái voltak jelen, a félidőben pedig a pálya mellett felvonulva bemutatták őket, vastapsot kapva a lelátókon ülő több mint 4500 nézőtől, ami hatalmas élmény volt a gyerkőcöknek.

„Mindannyiunk érdeke, hogy a jövőbe fektessünk és egy olyan generációt neveljünk fel, amely még jobb hellyé tudja varázsolni a régiónkat. A Kukkonia liga egy hosszú távú együttműködés. Úgy gondolom, hogy mindaz, ami az elmúlt évben történt csak megerősítette, hogy mennyire fontos a sport szeretetére és az egészséges életmódra nevelni a gyerekeinek, s arra, hogy kitartással sok mindent el lehet érni, ugyanakkor sose felejtsék el a gyökereiket és képviseljék büszkén a régiót, ahol élnek” – tette hozzá Dóka Tímea.

Fotógaléria
Videógaléria
Embedded thumbnail for Kukkonia Liga