Új sorozatunkban pedig a gazdaság állatgondozója, Attila bácsi mutatja be a Kukkonia farm lakóit.

A Dióspatony község határában található Kukkonia Farm egy valódi mintagazdaság, ahol a hagyományokhoz híven, természetes módon, szabadtartással tenyésztenek állatokat: szürke marhát, mangalicát, baromfit, kecskét, bárányt, nyulat. Az állatok természetes, eleséget kapnak, és – más, nagy gazdaságokkal ellentétben – tágas, szabad tér áll a rendelkezésükre.

"Diósförgepatonyban a Kukkónia Farmon természetes módon tartunk állatokat: szürke marhát, disznókat, baromfikat, vízi baromfit, kecskéket és birkákat – meséli Attila bácsi. –Kilenc darab szürke marhánk van. Ez egy őshonos fajta, őseink hozták be a Kárpát-medencébe, még Árpád atyánk idejében. Örülök annak, hogy itt a Csallóközben van belőle egy pár mintapéldány. Tudni kell róluk, hogy ezek a fajták ridegtartásúak, szabadon élnek, természetes eleséget esznek, szalmát, szénát, lóherét, silót.

Nagyon finom, ízletes a tejük, ami más jellegű, mint a hagyományos tehéntej. A zsírtartalma és a fehérjetartalma sokkal magasabb, s a nyomelemek és a minerális anyagok is jobban képviselve vannak benne. Két darab kis borjúnk is született márciusban, egy kis üsző és egy kis bika. Nagyon szépek. Ahogy a gyerekeknek is elmondtam a Kukkónia Táborban, ez egy különleges, szép fajta állat, a tekintetben, hogy sokféle szarvasmarhát ismerek, de még szebbet fejű, szebb állású szarvasmarhát, mint a magyar szarvasmarha, nem láttam."

 

 

Videógaléria