A Kukkonia polgári társulás második alkalommal hirdet képzőművészeti kurzust a 15 év feletti diákok számára. 

A kurzus sorozat első sorban azoknak készül, akik képzőművészeti vagy iparművészeti főiskolákon, egyetemeken készülnek tovább tanulni, de azoknak is érdekes lehet, akik fejleszteni kívánják a kreativitásukat és technikájukat.

A szakmai kurzust professzionális képzőművészek tartják magyar nyelven, akik több éves pedagógiai gyakorlattal rendelkeznek, s az alkotói munka is jól felszerelt műtermekben zajlik majd. Értő és tapasztalt pedagógiai vezetés mellett olyan technikák kipróbálására, gyakorlására kerül majd sor, amelyeket otthon aligha lehetne elvégezni. A három rendezvény programját következetesen, az egyszerűbbtől az összetettebb feladatokig állítottuk össze. Várunk tehát minden 15 év fölötti érdeklődőt, akik fejleszteni szeretnék vizuális gondolkodásukat, rajztudásukat, technikájukat. 

A kurzus 3 hétvégén zajlik mindhárom szekcióban a Dunaszerdahelyi Művészeti Alapiskolában.

Időpontok: 2023. október 21., november 4. és 11., 8:30-tól 16:00-ig

Regisztrációs díj: 20 euró

A képzés egyes szekcióra akukkonia [at] kukkonia.sk mail címre várjuk a jelentkezéseket, rövid bemutatkozással, 2 bemutató munkával október 16-ig. Szekcióként 10 diákot tudunk fogadni (a csallóközi és környékbeli régiókból).


GRAFIKA SZEKCIÓ

Szakmai vezető: Gyenes Gábor

A grafikai szekció a klasszikus, préssel történő nyomtatási technikák megismerését veszi célba. A három alkalom három különböző technikát közelít meg, egyre emelve a nehézségi fokozatot, ugyanakkor a „finomságot” is. A technikák elsajátítása mellett a képzőművészeti gondolkodás, a kompozícióalkotás, a kreativitás fejlesztése is célja a rendezvénynek.

A workshopok szerkezete:

  • Monotípia és papírmetszet

A legegyszerűbb technikákkal kezdjük, melyek kellően játékosak és hamar szülnek eredményt, melyet később alapanyagként is lehet akár használni a további alkotásban. Különböző tárgyakat, struktúrákat nyomtatunk ki, kipróbáljuk a monotíp rajzot, a rétegelt papírmetszetet és a sablonokkal való munkát.

  • Linómetszet (magasnyomás)

A motívum megválasztása és a skicc elkészítése után a linódúc metszése következik. A metszési technika elsajátítása után a dúc nyomtatási lehetőségeit próbáljuk ki. (többszín- nyomás, transzparens festék, vaknyomás stb.) A linómetszet karakteres vizuális stílusát igyekszünk majd megismerni, mely kedveli az erős kontrasztokat, a pozitív-negatív párosításait. A nyomtatás folyamatát szintén „játszótérként” értelmezzük majd, kiaknázni kíséreljük meg a dúc lehetőségeit.

  • Hidegtű (mélynyomás)

A motívum, skicc elkészítése után karctű segítségével belekaparjuk a plexilapokba, majd nedves papírra nyomtatjuk ki a grafikákat. A kész nyomatot enyves ragasztóval ragasztjuk majd fel a deszkára. A technika elsajátítása után (melynek kimondottan jól áll a rajzosság, a vonalakban való gondolkodás) az eddig megtanultak kombinációiról is elgondolkodunk. Amennyiben az adott kompozíció, motívum megkívánja: készítünk kombinált technika nyomatokat is.

 

RAJZ SZEKCIÓ

Szakmai vezető: Ferdics Béla 

Fókuszban a tárgyi ábrázolás a portré és a figurális rajz lesz. A gyakorlat elején a kontúrrajzolást, vonalvezetést, mérést és a segédvonalak használatát vesszük át. Gyakoroljuk a mértani alakzatok szerkesztését a térábrázolást a portré a figúra felvázolását segédvonalak használatával a kompozíció szerkesztését a perspektivikus látást és végül a tónusozást ceruzával, pasztellel, szénnel, illetve monokróm festési technikával akrillal vagy temperával.  

A workshopok szerkezete:

  • Csendélet / választható feladat: 

A. Henger, kocka, gúla vagy gömb kompozíciójának rajzolása szénnel, ceruzával. 

B. Szék, drapéria, fémkonstrukció kompozíciójának rajzolása. A szabadkézi rajz A2-es rajzlapra készül. 

  • Portré  

Portrérajzolási technikák elsajátítása és fejlesztése, büsztrajzolás gyakorlása:

1. Arányok kialakítása

2. A fej kialakítása – szem, száj, orr, fül rajzolása/festése

3. Az arcvonás pontosítása, nyak, törzs, mellkas rajzolása/festése

4. Egységesítés, korrigálás

  • Figurális rajz 

Tanulmányi rajz élő modell alapján, álló és ülő figura / technika – ceruza, szén / 

1. Arányok kialakítása

2. A test szerkezetének kialakítása – megrajzolása/megfestése

3. Az arányok pontosítása, fej, nyak, törzs, végtagok megrajzolása/megfestése

4. Egységesítés, korrigálás a ruha megrajzolása / technika – ceruza, szén, tus, illetve tempera, akril

 

FORMATERVEZÉS SZEKCIÓ

Szakmai vezető: Richard Aradský

A térbeli modellezés alapismerete szekciójában, plasztikus, illetve háromdimenziós formákkal fogunk dolgozni, és alkotni. Bevezetésképp átvesszük az elméleti részét, aminek tartalma a térbeli érzékelés alapismerete. Ezért dombormű lesz az első gyakorlat, mely segítségével elsajátítjuk a sík felület átalakítását térbeli dimenzióba. Következő alkalommal már teljes plaszticitással dolgozunk, miközben új modellezési anyagokkal barátkozunk. Utolsó alkalommal a használati tárgyak megtervezésével foglalkozunk. Ebben a gyakorlatban már a szobor funkciót fog kapni, miközben ergonómiai alapismeretekre kapunk rátekintést. 

A workshopok szerkezete:

  • Reliéf (dombormű)

A domborművel, mint legegyszerűbb térbeli ábrázolással fogunk ismerkedni. Az első fázisban elméleti résszel kezdünk, tervrajzot készítünk, majd a gyakorlatban folytatjuk a munkálatokat.  Modellezünk kerámiai agyagból, majd magas hőfokon kiégetjük.  

  • Plasztika (szobor)

A második alkalommal a feladat egy kis méretű szobor készítése lesz az előző dombormű motívuma alapján. Megtanulunk háromdimenziós gondolkodásban alkotni és ábrázolni. A feladatot szintén agyagból fogjuk megvalósítani.  

  • Térbeli objektum (modellezés alternatív anyagokból)

Itt a térbeli objektum megtervezése és megvalósítása másféle megközelítést igényel a szobrászatban. Alternatív anyagokkal fogunk dolgozni, mint például: sűrített poliészter, papír, építőanyagok, festékek és egyéb más anyagok. Hangsúly a térbeli improvizációs modellezésen lesz. Az így létrehozott mű kísérleti jellegű lesz. Mivel a diákok használhatnak betűsorokat, meglévő tárgyak deformációját stb., ezért ez a tárgyalkotás eltér az előző két hagyományos ábrázolástól.

 

art-kukkonia-muveszkert-2023-oktober_1_1.jpg