Közel száz diák kapcsolódott be a Kukkonia Art Garden művészeti tehetségkutató idei évfolyamába. A Kortárs Magyar Galériában nyílt kiállítás a beérkezett pályaművekből.

„A Kukkonia Art Garden kezdeményezéssel egy olyan platformot szerettünk volna létrehozni, amely teret ad a helyi fiatal generációnak az önkifejezésre, véleményalkotásra, közvetlen környezetük megfigyelésére, alakítására vagy annak megélésére” – mondta a megnyitón Dóka Tímea, a Kukkonia polgári társulás elnöke. Kilencvenegy diák nevezett a tehetségkutató harmadik évfolyamába, az alapiskolák 7.,8.,9. évfolyamából, valamint a középiskolákból. Ferdics Béla képzőművész, a zsűri elnöke és a verseny szakmai vezetője elmondta, a tehetségkutató célja, hogy bemutassák azokat a tehetséges gyerekeket, fiatalokat, akik képzőművészeti közép- és főiskolán szeretnének továbbtanulni, illetve a vizuális művészetet tervezik hivatásul választani.

Három témában készültek művek, a Csallóköz és én, a Levegőt! és a Ritmus gondolat köré építhették fel alkotásaikat a kreatív diákok. Készülhetett rajz, grafika, festmény, térbeli alkotás. Természetművészet és, iparművészet témakörben is alkothattak a tanulók, de használati tárgyak, multimédia, fotó-film-audiovizuális mű és zenei kompozíció is készülhetett a versenyre.

 

 

Az alkotásokat Mazán Anikó képzőművész, Tóth Helen festőművész, Tarr Kálmán média designer, Németh Gergely art director, Alföldi István keramikus, Cséfalvay András fotós és Molnár Csaba filmrendező értékelte.

A díjátadót és kiállításmegnyitót idén is Kukkonia Art Garden Terefere beszélgetés előzte meg, ahol a feltörekvő alkotók, betekintést kaptak a művészek és rajtuk keresztül művészetek világába. A mentorok, Molnár Csaba filmrendező, Cséfalvay Á. András fényképész és fotoriporter, Mazán Anikó képzőművész és tanár, Jónás Attila, autótervező (a Geely Lynk & Co. autótervező stúdiójában dolgozik Svédországban), Koszorús Rita vizuális művész és Aradsky Richárd képzőművészeti tanár és szobrász kötetlen beszélgetésen számoltak be pályájukról, motivációjukról, ihletről, sikerről és kudarcról és buzdították a fiatalokat, hogy kövessék álmaikat. Egy rövid szünet után rövid kultúrműsorral kezdődött a kiállítás megnyitója. A dunaszerdahelyi Művészeti Alapiskola diákjainak fellépését hallhatták jelenlevők: Jurko Šabo gitároktató és diákjai, Viola Máté, Czinege Tamara, Samuel Fehér és Kodada Michal Astor Piazzolla művét a Libertangot adták elő gitáron és dobon. Ezután Ferdics Béla és Németh Gergely a kezdeményezés védnökei ismertették a verseny eredményeit és értékelték beérkezett munkákat.

Az első kategóriában Fodor Dominik, a Dunaszerdahelyi Művészeti Alapiskola diákja végzett az élen, őt iskolatársa, Szelle Zsófia követte a dobogón, Bohuš Zsófia, a dunaszerdahelyi Vámbéry Ármin Alapiskola diákja harmadik lett.

A második kategória első díját Molnár Pál Dániel a nagymegyeri Janiga József Művészeti Alapiskola diákja nyerte, Erdélyi Flóra, a gútai Iparművészeti Magániskola diákja lett a második, Zsilinszky Zita, a dunaszerdahelyi Művészeti Alapiskola diákja pedig a harmadik.

A harmadik kategória első helyezettje Nagy Ágnes, a gútai Iparművészeti Magániskola diákja. Másodikként Méry Eliot, a gútai Iparművészeti Magániskola diákját, harmadikként a nagymegyeri Wágner Barbara Sofiát szólította a zsűri.

Különdíjjal jutalmazták a különböző technikákkal készült legjobb alkotásokat:

 • Rajz – Antal Fanni, a komáromi Művészeti Alapiskola diákja
 • Festészet – Valocsay Veronika, pozsonyi SSUP középiskola diákja
 • Grafika – Samuel Fehér, a dunaszerdahelyi Művészeti Alapiskola diákja
 • Grafika – Varga Victória, a gútai Iparművészeti Magániskola diákja
 • Foto és poén – Sofia Horváth, a dunaszerdahelyi Művészeti Alapiskola diákja
 • Film – Bíró Bence, a dunaszerdahelyi Kodály Zoltán Alapiskola diákja
 • Multimédia – Herberger Nikoletta, a Nagyszarvai Alapiskola diákja
 • Térbeli alkotások Plasztika – Elias Simon, a komáromi Művészeti Alapiskola diákja
 • Térbeli Alkotás Installáció – Both Anna, a nagymegyeri Janiga József Művészeti
 • Alapiskola Iparművészeti diákja
 • Térbeli Alkotás asszamblázs – Varga Korina Kornélia, a dunaszerdahelyi Művészeti
 • Alapiskola diákja