A Kukkonia polgári társulás megalakulása óta nagy hangsúlyt fektet a helyi értékek megőrzésére és továbbadására. Fontos számunkra, hogy a következő nemzedék megismerje a gyökereit, történelmét, a csallóközi természetet, nyitott legyen a kultúra és művelődés iránt, ezért a 2024-es évben új programot indítunk: Gyere velünk és ismerd meg Kukkoniát, melynek keretén belül lehetőséget biztosítunk a helyi iskoláknak Medertúrára az Öreg-Duna medrében és Pozsonyi kirándulásra, a pozsonyi magyar vonatkozások, épületetek, műemlékek megismerésére.

A programról:

Rendhagyó történelemóra: Gyere velünk Pozsonyba – egynapos történelmi kirándulás Pozsonyban.

A kirándulás során megismerik Dévényt, az óváros, a pozsonyi koronázási templom (Szent Márton dóm), a Kék templom, a Magyar Ispita, a Mihály-kapu és sok más műemlék történetét és magyar vonatkozásait. A diákokat Brogyányi Mihály, pozsonyi helytörténész és idegenvezető vezeti végig városon.

A programra keretén belül az adott hónapokban - április, május, június, szeptember - biztosítjuk ingyen az iskolák számára a kirándulást (idegenvezetést, buszköltség, frissítő).
Maximális létszám: 45 diák + 3 kisérő tanár
Jelentkezhetnek: a csallóközi alapiskolák 8.,9.évfolyam, középiskolák

Rendhagyó biológiaóra, természetismeret: Gyere velünk Medertúrára - fél napos természetismereti túra az Öreg-Duna medrében.

A holtágak jellemző képét adják a Csallóköz vízi élőhelyeinek. A Duna ezen „mellékhajtásai” régebben keresztül-kasul átszőtték a vidéket. Nagy részük mára eltűnt, feltöltődött, vagy éppen feltöltötték a termőterület növelése érdekében. Csupán a nagy folyamok mentén maradt belőlük hírmondó. Pedig szerepük jelentős – az állatok és a növények nélkülük nem maradnak fenn. A Csallóközben csak néhányan ismerik behatóan eme különleges erdőnek, az ártérnek a titkát. Fekete Zoltán, bősi erdész, igazi, fejthetetlen túrára viszi a diákokat.

A programra keretén belül az adott hónapokban – március, április, október, november – biztosítjuk az iskolák számára ingyen a medertúrát (idegenvezetést, buszköltség, frissítő). A túra a Duna vízállásának függvényében valósítható csak meg.
Maximális létszám: 45 diák + 3 kísérő tanár
Jelentkezhetnek: a csallóközi alapiskolák, középiskolák

A felhívásra a megadott kritériumok alapján bármelyik csallóközi alap- és középiskola jelentkezhet, ehhez csupán egy regisztrációs űrlap kitöltése szükséges. A maximális létszámot 45 diák és az őket kísérő 3 pedagógus alkothatja. A jelentkezésüket a region [at] kukkonia.sk () email címre küldhetik. A jelentkezési lapra kérünk egy rövid indoklást, hogy miért éppen az önök iskoláját válasszuk. A kirándulás után minden iskolától egy rövid élménybeszámolót kérünk, melyet az iskola nevével és pár fotóval megjelenítünk majd a Kukkonia polgári társulás weboldalán.