Az ember élete szorosan összefonódik a fákkal, melyek erőteljes szimbólumként képviselik életünk folyamatát.

A Kukkonia polgári társulás a Tőkési-ág Kistérség közösségével karöltve 2023. október 28-án újabb faültetést szervezett, hogy tovább gazdagítsa környezetünket és a zöld jövőt.

A kétnapos esemény célja nemcsak a fák kiültetése volt, hanem az is, hogy a közösség erejével ráirányítsák a figyelmet a fenntarthatóságra és a zöld jövő fontosságára. Ez a gondolat vezérelte egykor Marczell Zoltán néhai kisudvarnoki polgármestert, a Kukkonia polgári társulás alapító tagját is, akinek emlékére a faültetésben résztvevők befejezték a nevével fémjelzett fasort a Kisudvarnokot Nagyudvarnokkal összekötő kerékpárút mentén.

„A Kukkonia polgári társulás 2019-ben indította el a Green Kukkonia projektet, melynek célja, hogy felhívja a nyilvánosság figyelmét arra, hogy mindenki tehet valamit a környezetéért. Marczell Zoltán polgármester a kezdetektől fontosnak tartotta, és aktívan támogatta a kezdeményezésünket. Minden évben személyesen vett részt a fák ültetésében és a régióban megépült kerékpárutaink nagy része is az ő alázatos és kitartó munkájának köszönhető” – emlékeztetett Dóka Tímea, a Kukkonia PT elnöke.

A délelőtt folyamán további bicikliutak mentén is megjelentek ásóval és lapáttal „felfegyverzett” faültetők. Munkájuknak és lelkesedésüknek köszönhetően a jövőben a Nagyudvarnok–Balázsfa és Nagyudvarnok–Dunatőkés kerékpárút mentén és a Pódafa–Hegyéte közötti táblákkal jelölt szakaszokon ereszthetnek gyökeret az új facsemeték. A kiültetett 100 fácska között megtalálható a mezei és a hegyi juhar, a galagonya, a vadcseresznye és a hársfa. Ezek a fajok nemcsak a környezetet gazdagítják, hanem hozzájárulnak a helyi biodiverzitáshoz is.

A polgári társulás 2018 óta folyamatosan ültet fákat, és igyekszik felhasználni a közösség erejét a fenntartható jövő kialakításához. Jövőben is tervezik a faültetés folytatását, támogatását, és arra ösztönznek mindenkit, hogy csatlakozzon a kezdeményezéshez. A faültetés számukra nem csupán egy hétköznapi esemény, hanem hosszú távú kötelezettségük a környezetünk iránt. Az ember és a természet harmóniájának megőrzése érdekében a jövőben is igyekeznek majd zöldebbé és élhetőbbé tenni a környezetünket.
Ültessünk fát együtt jövőre is!

Fotógaléria