Horváth Szilveszter mesterszakács értékeli a Kukkonia Junior Gastro Cup 2019 gasztronómiai versenyt.

Milyen volt a Kukkonia Gastro Cup verseny?

Nagyon sokszínű volt számomra, mind technológiákban, mind ízekben és kompozíciókban. Volt, aki az autentikus vonalról közelítette meg, volt, aki bátran, a modern technológiákat alkalmazva. Mindenkinek volt egy bizonyos koncepciója, volt, aki egy kicsit beleszőte a Duna és a szárazföld harmóniáit, mások pedig igazi csallóközi alapanyagok – mint a kolbász és szalonna – segítségével állította össze a tányérját.

Hogyan értékeli a főétel elkészítését?

Nagyon tetszett, hogy vigyáztak a versenyzők, hogy ne legyen száraz a hús, a szűzpecsenyét is vastagra szeletelték, hogy szaftos maradjon. Volt, aki szeletben, volt, aki egészben készítette el a húst. A zsűri is felhívta a versenyzők figyelmét, hogy ügyeljenek rá, ha zsírszegény hússal dolgoznak, ugyanis könnyű abba a csapdába esni, hogy túlkészül a szűzpecsenye.

Mennyire használtak szezonális, csallóközi alapanyagokat a versenyzők?

Medvehagymával, mákkal dolgoztak a versenyzők. Használhattak volna több zöldfűszert, bátran nyúlhattak volna akár a savanyított zöldségekhez, káposztához is, vagy az időszakra jellemző zöldségekhez, mint a karalábé, a retek. A gyorsan elkészíthető friss savanyúság, saláta is hatalmasat dob a tavaszi ételen.

Mit tanácsol a versenyzőknek?

Ha adott egy téma, akkor minél többféleképpen kell megközelíteni azt, majd kiválasztani a legmegfelelőbbet. Nem a helyezés a lényeg, hanem hogy sikerült-e az elképzeléseket a gyakorlatba átültetni.

Mi a tanulság a versenyből?

Érdemes kipróbálni szokatlan párosításokat is, kísérletezni, olyan alapanyagokkal dolgozni, amelyekre a zsűri sem számít. Nagyon fontos egy verseny után, hogy a versenyző rákérdezzen a zsűritől, mit csinálhatott volna másképp, miben kell fejlődnie, mire érdemes jobban odafigyelnie. A legközelebbi versenyre pedig sokkal felkészültebben érkezhet majd.

Videógaléria